Dřevěné zárubně ochrání a ozdobí vaši stěnu

Dveře a jejich zárubně často neslouží pouze k ochraně majetku, který uzavíráme uvnitř nemovitostí, ale mohou být významným architektonickým a estetickým prvkem domu či bytu. Pokud stavíte nový dům, rekonstruujete chalupu či zařizujete třeba kavárničku, budou významnou položkou ve vašich plánech také pohledné dveře, ke kterým nebudou chybět, podobně jako rám k obrazu, taky vhodné zárubně.

Banner_menší_zápatí_česká_výroba

Záleží vám na tom, jak váš interiér působí na vás a vaše návštěvy? Zda je vše stylově vyladěné a působí harmonicky? Pak věnuje pozornost také výběru zárubní k vašim dveřím. Základ futra je stále stejný a je tvořen dvěma vertikálními a jedním horizontálním nosníkem. Tyto části se upevňují do stavebního otvoru nejrůznějšími způsoby.

Jaká je naše nabídka dveřních zárubní?

V tomto článku se budeme bavit o dřevěných zárubních, které dokážou zútulnit a zkrášlit každý prostor, moderní i historický. Dřevěné zárubně vyrábíme ze smrkového masivu a jsou nedílnou součástí dřevěných dveří. V naší nabídce najdete jak dřevěné obložkové zárubně, tak dřevěné rámové zárubně. Dřevěné zárubně ze smrkového masivu slouží především k osazení dveří a k obložení stavebního otvoru, kterému dodá eleganci a šmrnc.

Věděli jste, že můžete mít zárubně i bez dveří? Dveřní futra mohou být totiž také vyrobena bez závěsů a fungovat jen jako ochrana a zajímavá dekorace průchodu (označují se jako tunel, slepá nebo průchozí zárubeň).

Samozřejmě jsou situace, kdy při rekonstrukci chceme nahradit kovové zárubně novými krásnými dřevěnými, ale zdá se nemožné stará ocelová futra odstranit. Přesto vám doporučujeme pokusit se udělat vše pro to, abyste ve svém domově či chalupě staré zárubně odstranili, i když to bude stát větší objem peněz, práci navíc i nepořádek z bourání. Finální vzhled a celkový dojem s novou zárubní je natolik dokonalejší, že stojí určitě za to.

Dřevěné obložkové zárubně

Obložková smrková záruben řez LDřevěné obložkové zárubně ze smrkového masivu slouží k obložení a zároveň i pohledovému začištění stavebního otvoru. Dřevěné zárubně dodají celkovému dojmu čistotu a eleganci. Důležitý je styl interiéru, dveře jsou totiž jednou z dominant každého pokoje a mohou celkovou atmosféru místnosti značně pozměnit.

Obložková zárubeň má tři hlavní části – dvě stojny (pantovou a zámkovou) a nadpraží. Obložkové zárubně se instalují tzv. suchou cestou a k ostění se fixují nízkoexpanzní stavební pěnou. Když vybíráte obložkovou zárubeň, je důležité znát přesný rozměr a materiál, ze kterého je zárubeň vyrobena. My připravujeme dřevěné obložkové zárubně pro všechny možné typy dveří: pro otočné dveře, pro bezfalcové dveře a pro posuvné dveře na stěnu i pro posuvné dveře do stavebního pouzdra.

zarubne-smrk-řezStandardně obložkové zárubně dodáváme v rozměrech 60, 70, 80 a 90 cm šířky, s výškou 197 cm. V případě potřeby jsme schopni vyrobit i širokou škálu atypů a náročných řešení podle vašeho přání. Obložkové zárubně můžeme vyrobit bez povrchové úpravy, s povrchovou úpravou lak transparent, v 10 odstínech moření, nebo povrchově upravíme krycí barvou RAL (pouze provedení Výběr). 

Dřevěné obložkové zárubně se od těch ocelových liší nejen svým estetickým vzhledem, ale i způsobem instalace. Obvykle se instalují až ve finální fázi stavby nebo rekonstrukce a díky snadné instalaci byste to teoreticky mohli zvládnout i vy sami, což však nedoporučujeme – vždy je lepší přenechat to odborníkům, kteří vám s instalací rádi pomůžou. Nebudete se muset bát, že něco pokazíte a přijdete tím o peníze. Na práci odborníka budete mít záruku a v případě problémů ji můžete reklamovat.

Dřevěné rámové zárubně

Dřevěná rámová zárubeň_7_7Rámové zárubně jsou druhým typem z naší nabídky a ze všeho nejdřív je třeba upozornit na to, že dřevěné rámové zárubně se mohou použít pouze pro klasické otočné dveře. Nelze je tedy přidat k bezfalcovým ani posuvným dveřím. Hlavní rozdíl proti obložkovým zárubním je v tom, že nejsou určeny k obložení příčky. Používají se hlavně pro vchodové a vstupní dveře, ale stále častěji se s nimi setkáme i v interiéru, kde se postarají o nevšední vzhled.

Dřevěné rámové zárubně jsou vyrobeny z kvalitních smrkových eurohranolů 7x7 cm a na rozdíl od obložkových zárubní jsou určeny především na tzv. průběžné zdi. V tomto případě se musí počítat s tím, že při použití dřevěné rámové zárubně pro interiérové dveře je úplně jiná stavební připravenost otvorů pro dveře. 

Standardně dřevěné rámové zárubně dodáváme v rozměrech 60, 70, 80 a 90 cm šířka a výška 197 cm. V případě potřeby jsme schopni vyrobit i širokou škálu atypů a náročných řešení. Dřevěné rámové zárubně můžeme vyrobit bez povrchové úpravy, s povrchovou úpravou lak transparent, v 10 odstínech moření, nebo povrchově upravíme krycí barvou RAL (pouze provedení Výběr).

Přemýšlíte o nových zárubních?

Přijďte se na vlastní oči podívat a poradit se s našimi odborníky!

 Tip: Hledáte něco speciálního? Mrkněte na možnosti designových skrytých zárubní...